Лесна зеленчукова яхния
Много непретенциозна, но вкусна яхния, която може да приготвите лесно у дома в различни варианти.
Необходими продукти:
- 3 тиквички
- 2 средни картофа
- 2 големи моркова
- 1 голяма червена чушка
- 1 голяма глава кромид лук
- 2-3 с.л. ориз басмати
- 2-3 с.л. домати от консерва
- 1 с.л. брашно
- 1-2 връзки копър
- 1 ч.л. черен и червен пипер
- 1 ч.л. куркума
- 2-3 ч.л. олио
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете всички всички зеленчуци и ги сложете в различни купички, за да ви е по-лесно да ги добавяте докато готвите. Запържете в съвсем малко олио куркумата, червения и черния пипер. Според проучвания, именно чрез лека запръжка се отпускат полезните антиракови свойства на черния пипер и куркумата.
Добавете към подправките лъжицата брашно, лука и морковите и задушете с тях за около 2-3 минути. Бъркайте, за да не загори брашното и лука. Към тях добавете картофите заедно с 2 литра вода. След като картофите са полуготови, добавете към тях нарязаните тиквички и червена чушка, както и ориза.
Ако водата е почти извряла, добавете още - това ястие е хубаво да има собствен сос. На ориза и тиквичките им трябват около 10 мин. за да се сготвят, затова когато ястието и почти готово, добавете 2-3 супени лъжици домати от консерва.
Добавете сол на вкус и го махнете от котлона. Едва тогава може да добавите нарязания на ситно копър.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ