Къри с пилешко, тиква и патладжан
Пиле със зеленчуци, подправки и кокосово мляко.
Необходими продукти:
- 1 мускатна тиква, обелена и нарязана на кубчета
- 1 патладжан, нарязан на кубчета
- 3 скилидки чесън, пресован
- 1 с.л. растително масло
- 250 г пилешки гърди, нарязани на кубчета
- 400 мл кокосово мляко
- 1 / 2 ч.ч. плюс 1 / 4 ч.ч. вода, отделно
- 2 с.л. рибен сос
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. жълто къри на прах
- 2 ч.л. царевично нишесте
- 1 ч.л. кардамом, смлян
- 1 1 / 2 ч.л. сушен босилек
- 2 ч.л. лют чили сос
- морска сол
Начин на приготвяне:
1. Загрейте тигана и сложете в него зехтина. Прибавете чесъна. Когато чесънът започне да цвърчи, прибавете пилешкото месо и го оставете да се позапържи до полуготовност – около 3-6 минути.
2. В малка купа смесете добре кокосовото мляко с рибения сос, лютия чили сос, ½ ч. ч. вода, кърито, кардамома, захарта и сушения босилек. Прибавете сместа към пилешкото месо и чесъна.
3. Веднага добавете тиквата и патладжана и оставете ястието да къкри под похлупак докато зеленчуците омекнат – около 7-10 минути.
4. В малка купичка разбъркайте водата с нишестето и го добавете към кърито. Оставете ястието да поври още 5-7 минути.
5. Свалете го от котлона и го оставете да почине 5-10 минути. През това време сосът ще продължи да се сгъстява. Овкусете го със сол и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ