Пилешко къри с картофи и спанак
Пиле по индийски с испанска подправка.
Необходими продукти:
- 500 гр. пилешко месо, нарязано на хапки
- 1 голям морков, нарязан
- едро нарязан спанак
- фино нарязан магданоз
- 2 глави лук, нарязан на филийки
- 2 едро нарязани картофа
- 3-4 скилидки наситнен чесън
- парче джинджифил, едро нарязан (приблизително колкото количеството чесън)
- сусамово олио
- сусамови семена
- соев сос
- шепа различни бобови (нахут, леща и др.)
- около 1 ч.л. кориандър на прах
- около 1 ч.л. кимион на прах
- около 1 ч.л. гарам масала
- около 1 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. испански пушен червен пипер
- чили на прах на вкус
- щипка зърна карамфил
- 2 пръчици канела, срязани на 4
- сол
- пипер
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте пилешкото за поне 15 мин. в соевия сос, сусамовото олио и сусамовите семена и поръсете със сол и пипер.
2. В тенджерка сгорещете олио, добавете канелата и карамфила докато усетите ароматите им. Добавете лука, чесъна и джинджифила и задушавайте до полу-прозрачност. Добавете кориандъра на прах, кимиона, гарам масалата, куркумата, червения пипер и чилито на прах. Когато усетите аромата, извадете канелата и зърната карамфил с клечки или друг подходящ прибор.
3. Направете малко калденче в средата и сложете пилето, заедно с маринатата и го запържете. Добавете картофите, моркова и бобовите и варете няколко минути. Накрая добавете спанака и магданоза и варете докато поомекнат.
4. Покрийте напълно с вода и оставете да заври. Добавете сол и пипер и оставете да къкри на слаб огън до напълно омекване и разпадане на картофите в соса. По този начин сосът и ще се сгъсти. Добавете сол и подправки на вкус и поднесете с ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ