Регистрация

Къри ориз със скариди и ананас

Къри ориз със скариди и ананас
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 2204
Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 г ориз
  • 4 скилидки чесън
  • 12 скариди
  • 2 глави лук шалот
  • 1 неголям морков
  • 1 червена чушка
  • 1 малък ананас или 1/2 голям
  • 50 г стафиди
  • 1 с.л. къри на прах
  • сол и пипер
  • 70 г ядки кашу
  • соев сос
  • 2-3 стръка пресен лук или див лук
  • връзка кориандър
  • зехтин за готвене (може и олио или друг вид растителна мазнина)

Начин на приготвяне:

1. Пуснете ориза да се свари в голямо количество вода.

2. През това време сгорещете в голям и дълбок тиган 1 с.л. растителна мазнина и запържете в нея 2 нарязани на едро скилидки чесън. Щом освободят аромата си и започнат да потъмняват, добавете скаридите. Гответе от всички страни, докато хванат лек загар. Извадете от тигана в чинийка.

3. В същия тиган сгорещете още 3 с.л. мазнина и запържете в нея нарязания на ситно лук шалот и останалите 2 скилидки чесън. Добавете нарязания на кубчета морков и нарязаната на тънки лентички червена чушка. Гответе известно време и махнете съда от котлона.

4. Ананаса обелете, почистете и нарежете на малки хапки.

5. Ориза отцедете от водата и шокирайте под течаща студена. Не го оставяйте да се развари прекалено много. Трябва да е ал денте. Щом е готов, пресипете в гевгир - така ще ви е най-лесно да изцедите водата.

6. Върнете обратно уока на огъня, добавете в него ориза, ананаса, и стафидите. Гответе 5-8 минути при непрестанно разбъркване. Овкусете с кърито, соев сос, сол и пипер на вкус. Махнете от огъня.

7. Кашуто запечете за няколко минути на сух тиган като спрете котлона, поставите металната съдинка и готвите на остатъчната топлина.

8. Поднесете ориза в индивидуални порции или голяма обща купа, като украсите с ядките, наситнен кориандър и пресен лук и отгоре поставите целите скариди.

9. Сервирайте със соев сос за доовкусяване при нужда. Можете да поднесете и лют сос за желаещите. Официално тази рецепта се поднася в кората от обеления ананас. Трудно е обаче да я запазите във формата на лодка.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта