Костур във фолио и сицилианска капоната
Риба с патладжани, целина и каперси.
Необходими продукти:
За печения във фолио костур:
- 4 филета рифов костур, без кожата
- 2 стръка италиански магданоз
- 2 стръка мащерка
- 2 стръка майорана
- кората на 1 лимон
- 1 с.л. сух вермут или бяло вино
- черен пипер
- щипка Сол
- зехтин Extra Virgin
За сицилианската капоната:
- 1 среден кръгъл патладжан, нарязан на кубчета
- 1 средна глава лук, нарязан
- 2 стръка целина, нарязана
- 1 голяма червена чушка, нарязана на кубчета
- 4 домата, сорт "Рома", нарязани на кубчета
- 3 скилидки чесън, счукан
- 1 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. солени каперси, измити и подсушени
- 2 с.л. кедрови ядки, печени
- 2 стръка босилек, само листата
- морска сол
- черен пипер
- зехтин Extra Virgin
За печения боб:
- 400 г китайски аспержов боб
- 1 с.л. зехтин
- морска сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
На костура:
1. Загрейте фурната на 220ºС. Увийте всички необходими продукти във фолио и печете 15 мин. Заделете и оставете да престои 5 мин.
На капонатата:
1. Сотирайте чесъна, лука, патладжана, целината, каперсите и червената чушка в зехтин Extra Virgin за 5 мин. на силен огън. Овкусете леко. Прибавете доматите и оцета и сотирайте още 6-8 мин. Изключете котлона и прибавете босилека и кедровите ядки. Овкусете.
На печения боб:
1. Разбъркайте боба с олио и овкусете. Подредете един слой боб в тавичка за печене и печете във фурна на 220ºС за 15 мин.
На поднасянето:
1. Загрейте фурната на 220ºС.
2. Сложете всичко на едно място.
3. Пъхнете рибата на долния слой на фурната, а боба отгоре.
4. Докато чакате да се изпекат, пригответе капонатата.
5. Заделете я и дръжте топла.
6. Извадете рибата и боба от фурната и поднесете с капоната.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ