Коприва със сирене и яйца по родопски
Родопска манджа от коприва с яйца, пресен лук и сирене.
Каша от коприва по родопски - полезно, вкусно и засищащо основно без месо, което е особено актуално през пролетта - сезонът на свежите коприва и лук. Тази стара родопска рецепта се възражда в канала Кухнята на Звездев, където именитият кулинар показва как точно приготвя ястието в домашни условия.
Първо пресен лук и пресен или стар чесън се нарязват. Копривата се залива с вряла вода, за да се попари. Можете да си запазите водата от запарването, за да я използвате като народна билка - как - вижте ТУК. В тенджера се наливат вода и мазнина и преди да са загрели се изсипват лукът и чесънът. Готвят се няколко минути под капак докато останат на мазнина. През това време копривата се отцежда от водата и се наситнява.
Към задушените зеленчуци се добавят брашно и червен ппипер. Посолява се бегло и се бърка минутка. Следва да се прибави и копривата, да се налее вода, да се кипне докато се разбъркват брашнените бучки и да се остави на слаб към умерен огън да покъкри под капак 8-10 минути. После се натрошава бяло сирене - можете да сложите и повечко, ако харесвате сиренените гозби. Разбърква се и се оформят гнезда. В тях се чукват яйца и манджата се оставя под капак докато яйцата се забулят.
Можете да сервирате с хляб за по-голямо засищане или да поднесете директно за по-нискокалорично. А точните продукти и стъпки на направа ще видите във видеото по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ