Гювечета със сирене и коприва
Гювечета от сирене със зеленища и люта чушка.
Бон Апети
Излъчен на 24.04.2018
Пролетни гювечета с яйце и сирене, под които се крият множество зеленчуци и билки - това е идеална рецепта за топлото време, показана от Лора и Стоян. Ястито предендира да бъде различни гювечета по шопски с много ароматни добавки - коприва, мента, левурда, пресен лук и чесън... а има и още храни в зелено.
Първо копривата се почиства и се попарва с кипяща вода. Оставя се за няколко минути, шокира се в ледена вода и се изстисква и наситнява. Отделно се нарязват листа спанак, пресен лук и пресен чесън, прясна мента, левурда и магданоз. На няколко пъти се запържват в минимално количество зехтин и след това се смесват с копривата в купа и се овкусяват със сол и пипер. Разпределят се в гювечета, отгоре се поръсва с натрошено на едро сирене и се чуква по едно яйце. Пече се за 10-тина минути в предварително загрята фурна на 180 градуса, като след 5-тата минута се похлупва.
За сервиране можете да приготвите заливка от разтопено масло с лют пипер или пък да боцнете по люто чушле в гювечетата още преди началото на печенето. Малко хляб към ястието няма да бъде излишен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ