Кисели краставички с карамфил
Пикантни корнишони с ароматни подправки.
Необходими продукти:
- 4 скилидки чесън
- 1-2 листа боровинка, малина или касис (не се притеснявайте, ако не откриете)
- 1-2 стръка копърово семе
- 1-2 клечки карамфил
- 7-10 зърна черен пипер
- 1 люто чуше
- корнишони - около 700 грама
За саламурата:
- 1 л вода
- 150 г захар
- 40 г сол
- 10 г лимонена киселина
Начин на приготвяне:
1. Измийте су хбаво буркана, а след него и краставичките.
2. На дъното на буркана пуснете листата, половината черен пипер, клонка карамфил, половината скилидки чесън и 1 копърово семе. След това наредете плътно половината краставички в буркана.
3. Сложете останалите подправки и лютата чушка и наредете и останалите краставички.
4. Кипнете водата и залейте с нея краставичките. Оставете за 15 минути и след това излейте водата отново в тенджерата и пак я кипнете. Пак залейте и пак дръжте четвърт час.
5. Излейте водата отново в тенджерата, кипнете, добавете солта и захарта и ги разтворете хубаво. Махнете от огъня, разтворете вътре и лимонената киселина и залейте краставичките плътно. Затворете с капак.
6. Обръщайте по един път на ден в следващите 7 дни. След това приберете на тъмно хладно място и си отворете буркана в рамките на следващите 6 месеца. Можете да си направите по-голямо количество, ако обичате кисели краставички. Дадените количества са за 1 1-литров буркан. Можете да слагате в по-малки буркани.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ