Мариновани домати по арменски
Солени домати в саламура с целина и чесън.
Необходими продукти:
- 8 домата - твърди, ако ги намерите и не напълно узрели, ще е още по-добре
- връзка целина - няколко стръкчета горната част на стеблото и листата
- 1 глава (не скилидка) чесън
- 1-2 люти чушлета
- 1/2 ч.л. сол
- 1 литър вода
- 2 с.л. морска сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте целината и я нарежете на едро. Обелете чесъна. Почистете лютите чушки от семките.
2. Целината, солта, лютите чушки и чесъна сложете в блендера и превърнете в кашчика.
3. Доматите измийте и почистете. Цепнете всеки от тях на кръст и бутнете вътре част от сместа. Редете плътно в тенджера, така че да не се разлистват. Останалата смес за плънка разпределете върху тях.
4. Кипнете водата и разтворете в нея морската сол. После залейте доматите с нея така че да се покриват от всички страни. При нужда направете още половин или цяла доза саламура.
5. Оставете доматите захлупени под капак за едно денонощие на стайна температура. После приберете за 4 часа в хладилник и след това можете да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ