Кекс с пресни кайсии или сини сливи
Кекс с голeми парчета от пресни плодове.
Необходими продукти:
- 230 г брашно
- 8 г бакпулвер
- щипка сол
- 80 г масло
- 2 яйца
- 100 г захар
- 200 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана
- 2 с.л. олио
- 12-14 пресни кайсии, праскови или сини сливи
- пудра захар или заквасена сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното и бакпулвера в купа. Добавете солта и разбъркайте с тел или вилица. За този сладкиш не е необходимо да използвате миксер.
2. Втечнете маслото и щом е достатъчно охладено, но все още течно, го пресипете в друга купа и добавете яйцата. Бъркайте до еднородност.
3. Добавете захарта и бъркайте много добре докато се разтоври - изисква време и търпение.
4. Вкарайте и сметаната в мократа смес и разбивайте до хомогенност.
5. Изсипете брашнената смес в купата с мокрите съставки и отново разбъркайте до хомогенност. Получава се по-гъсто от обикновеното кесово тесто.
6. Изберте тава за печенето. Добре е да е кръгла с високи бордове и диаметър около 20-24 см. Ако имате форма за торта с падащо дъно, тя е идеален вариант. Сложете на дъното хартия за печене и намажете с 2 с.л. олио дъното и стените.
7. Излейте тестото във формата. Плодовете измийте, разполовете и махнете костилката. След това подредете по повърхността на тестото с отвора към тестото.
8. Пъхнете кекса да се изпече в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 40 минути една идея под средното ниво.
9. След изваждане изчакайте да се охлади преди да вадите от формата. Можете да поднесете с поръска от пудра захар или с лъжичка заквасена сметана или сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ