Чаен кекс с плодово сладко
Кекс с конфитюр или кекс с мармалад, който да прави компания на чаша кафе или чай за закуска.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. мляко
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. от любимия домашен мармалад или конфитюр
- 1 яйце
- 1 ч.л. сода бикарбонат + 1 с.л. оцет за погасяването ѝ
- 2 ч.ч. брашно
- растителна мазнина
Начин на приготвяне:
1. Чукнете яйцето в купа, добавете захарта и миксер бийте докато захарта се разтвори.
2. Сипете млякото и продължете с разбиването до хомогенна смес.
3. Пресейте отгоре брашното, бийте докато се абсорбира и залейте със содата, която предварително сте изсипали в купичка и сте заляли с оцета.
4. Прибавете избрания от вас мармалад, конфитюр или сладко с все плодовете в него и разбийте финално.
5. Намазнете дъното и стените на тава с приблизителни размери 40х25 с олио. Изсипете тестото вътре и заравнете с потръсквания.
6. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути. В последните 10 минути от печенето наблюдавайте горната кора без да отваряте фурната. Ако стане прекалено тъмна, извадете. Ако ли не, проверете готовността на сладкиша с клечка за зъби след изваждане от печката.
7. Поднесете с чаша чай и по желание поръска от пудра захар или топка сладолед за акомпанимент.
Източник: YouTube/Рустам Исмаилов
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ