Обърнат кекс с карамелизирани пресни кайсии
Кекс с кайсии и карамелена коричка.
Сладкиш с кайсии - познат повече в сиропиран вариант с кайсии от компот, този десерт може да бъде направен и с пресни плодове, като в допълнение получи апетитна карамелена глазура, но пък се лиши от сиропа си. Кайсиите пускат достатъчно влага, за да остане сочен, а ако го поднесете с топка сладолед, се превръща в бленуван летен десерт. Dazzle Spoon показва как точно се прави.
С миксер се разбиват маслото и захарта. Добавят се яйцата и се разбива до кремообразна смес. Следва добавка на кисело мляко, бакпулвер, ванилия, а после постепенно и пресято и разбъркано със сол брашно. Формичка за торти с падащо дъно се намаслява и дъното се поръсва щедро със захар. Отгоре се подреждат разполовени кайсии с отвора към дъното на тавата. Поръсват се с още захар, която ще създаде апетитния карамел, а след това се покриват с тестото.
Заравнява се и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути. Охлажда се и се вади от съда като се обръща. Визията е пленяваща, а вкусът буквално завладява.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ