Пържени тиквички в два варианта
Тиквички с кисело мляко, копър и чесън или пък с оцет.
Колкото и да отбягвам мазните и пържени храни, едва се сдържам през лятото да не си направя едни вредни и уникално вкусни тиквички на тиган, стабилно потънали в маслената баня при термичната обработка. Макар и да казват, че са канцерогенни, смятам, че веднъж-два пъти в годината този тип ястия няма да навредят на здравето и фигурата.
Имам и още един проблем с рецептата - съпругът ми се мръщи на почти всичко от растителния свят, а специално тиквичките нарича "храна за прасета". Затова, когато ги пържа, уговорката е да са много прегорели, та да не се усеща вкуса на тиквичка, а ястието да мирише на бирено мезе от неопределен вид. Затова и моите тиквички, които виждате на снимката, са като препечени на някой островитянски плаж. Ето и как ги правя:
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 200 мл олио или друг вид мазнина по избор за пържене на маслена баня
- ½ кофичка кисело мляко
- 2х8 скилидки чесън
- връзка копър
- 1 ч.л. масло
- сол
- 100 мл ябълков оцет
Начин на приготвяне:
1. Измийте тиквичките и ги нарежете на колелца. Осолете ги.
2. Сгорещете мазнината и пържете тиквичките двустранно до покафеняване. Извадете върху домакинска хартия, за да се отцеди ненужното олио.
3. Пригответе млечния дресинг като смесите киселото мляко с половин връзка копър и 8 намачкани скилидки чесън. Осолете на вкус.
4. Киселият сос ще направите като разтопите маслото без да го кипвате, разбиете го с 8 смачкани или накълцани скилидки чесън и добавите оцета и половин връзка наситнен копър. Осолете на вкус.
5. Поднесете тиквичките с двата дресинга или един от тях по желание. Не мешайте заедно двете заливки, а по-добре ги редувайте.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ