Картофени топки с плънка от цели сливи
Сладки дъмплинги от картофи със сини сливи, масло и захар.
Дъмплингите са азиатски тестени пакетчета с плънка, които могат да бъдат сготвени в сладък или солен вариант. Обикновено за тестото се използва алтернативно на бялото брашно. В Русия и Западна Азия пък тези апетитни вързопчета се срещат под името пелмени, като дебелината на обвивката доста се различава. Комбинация от двата способа за правене на пълнено тесто с плодове приготвят в канала Dazzle Spoon, където за тестото се използват сварени картофи и бяло брашно, а плънката е от цели пресни сини сливи. Можете да изполвате и други плодове по желание - половинки ябълки илии круши, цели ягоди, обикновени сливи, праскови, кайсии. А ето и как се прави.
Картофите се сваряват с обелката, за да запазят нишестето си. Смесват се с кисело мляко, яйце и бяло брашно и от всичко това се замесва тесто без набухватели. В него се увива избрания плод и след това се варят в едва къкреща подсолена вода докато изплуват. Не засилвайте котлона, защото рискувате вързопчетата да се разтворят. На финала се отцеждат добре от водата, намазват се с масло и се поръсват с кристална захар. Ако ви се струва, че все още пускат вода, можете да поръсите и с малко галета, която да попие течността. Точните продукти за 10-тина топчета със сливи ще откриете във видеото по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ