Картофени кюфтета с гъбен сос
Пържени картофени хапки с парченца гъбки и млечен гъбен сос - разкошно мезе за бира.
Необходими продукти:
За кюфтетата (12 броя):
- 1-2 пакета картофено пюре - сметнете да е за четири порции
- 1 глава лук
- 2 с.л. растителна мазнина
- 4 големи гъби
- сол и черен пипер на вкус
- 2 яйца
- 6 с.л. брашно
За гъбения сос:
- 4 големи гъби
- 1 глава лик
- 2 с.л. растителна мазнина
- 50-70 грама масло
- 1/2 с.л. брашно
- 1 ч.ч. горещо мляко
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
На кюфтетата:
1. Пригответе пюрето според указанията на опаковката.
2. Нарежете лука на ситно и го запържете в растителна мазнина. Когато започне да покафенява, добавете измитите и наситнени гъби и пържете около 5 мин.
3. Изсипете запръжката при готовото пюре, овкусете със сол и пипер и оставете да се охлади.
4. Разбийте яйцата и ги прибавете към пюрираната смес. След това оформяйте плоски кюфтета, овалвайте ги в брашно и пържете на маслена баня до готовност. Извадете и отцедете върху домакинска хартия.
На гъбения сос:
1. Вече си знаете - лука на ситно и в тигана с мазнина до покафеняване. След това идват наситнените гъби и всичко се пържи заедно този път за 10 минути на умерен огън.
2. Добавяте маслото, 1/2 лъжица брашно, размесвате хубаво и заливате с прясното мляко. Изчакайте да се сгъсти леко соса за още десетина минути, овкусете със сол и пипер и е съвсем готов.
Сервиране:
1. Толите все още картофени кюфтенца поднесете залети със сос от гъби или пък сосът нека бъде в отделен съд за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ