Картофени хапки със сос от гъби
Панирани картофени лодки със заливка от гъбен сос.
Необходими продукти:
- 500 грама картофи
- 50 грама масло
- 4 яйца
- 100 грама сушени гъби
- 6-8 с.л. брашно (ще ви трябва за соса и за панираните картофени лодки)
- 2 глави лук
- сол и пипер на вкус
- растителна мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите, нарежете ги на кубчета, добавете маслото и ги намачкайте на пюре. Разбийте яйцата и ги изсипете в картофената смес. Направете я с консистенцията на кайма. Оформете от нея плоски плескавици, оваляйте ги в малко брашно и ги изпържете на маслена баня. Извадете върху домакинска хартия, за да се отцеди мазнината.
2. Сварете гъбите и щом са готови, охладете леко, за да не изгорите пръстите си и нарежете на парченца. Не изхвърляйте бульона. Главите лук наситнете и запържете в олио. Щом започне да покафенява, добавете гъбите, пържете 10-тина минути и след това долейте 3 ч.ч. от гъбения бульон. Оставете да заври. През това време разтворете 2 с.л. брашно в малко студена вода докато бучките изчезнат и щом кипне съдържанието на тигана, добавете брашнения сгъстител. Оставете да се готви десетина минути като разбърквате периодично. Овкусете със сол и пипер.
3. Наредете картофените плескавици в чиния и ги залейте с гъбени сос или поднесете картофените хапки отделно от гъбени сос, за да могат да се потапят в него.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ