Карамелизирано свинско контрафиле в саламура
Свински пържоли в саламура, сготвени на тиган.
Необходими продукти:
- 1 л вода + 3 с.л. сол + 4 с.л. лимонов сок
- 4 свински пържоли от контрафиле или други по избор
- 2 с.л. олио
- сол и черен пипер
- 30 г масло
- 4 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. черен пипер + 1/2 ч.л. сух риган
- 50 г кафява захар
- листа пресен магданоз
Начин на приговяне:
1. Изсипете студената вода в купа, добавете солта и бъркайте докато се разтвори. Налейте лимоновия сок, размешайте и потопете месото за 30 минути в саламурата.
2. Извадете месото и го подсушете с домакинска хартия или хавлиена кърпа.
3. Сгорещете олито в голям тиган, в който можете да съберете и четирите пържоли заедно. Запечете на силен котлон за 3 минути от едната страна, обърнете, гответе 3 минути и намалете огъня. Поръсете с черен пипер и съвсем малко сол (саламурата е солена). След това върнете от първата страна, гответе още 3 минути на умерен огън като пак поръсите пипер и малко сол. После обърнете от втората страна и гответе още 4 минути.
4. Извадете пържолите в чиния, а в тигана разтопете маслото като леко намалите температурата. Добавете намачкания или минат през преса чесън и черния пипер с ригана. Запържете за две минути и поръсете кафявата захар. Оставете да се разтопи.
5. Върнете пържолите в тигана и гответе за по 2-4 минути от страна (времето зависи от индивидуалните вкусове - колко препечено харесвате месото).
6. Махнете тигана от котлона, поръсете месото с наситнени листа магданоз и го покрийте с алуминиево фолио. Оставете да се отпусне за 5 минути. След това можете да сервирате.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ