Капелини със скариди
Италиански тънки спагети с морски дарове.
Необходими продукти:
- 1 пакет капелини (много тънки спагети, които можете да замените с друг вид паста по избор)
- 1/2 ч.ч. зехтин (екстра върджин)
- 2 с.л. масло
- 500 г скариди (може и сготвени)
- 4 накълцани скилидки чесън
- 1/4 ч.ч. магданоз, нарязан на дребно
- пресен пармезан
Начин на приготвяне:
1. Сварете капелините според указанията на опаковката и ги изцедете. Можете да добавите 1 с.л. олио или зехтин и малко сол във врящата вода, за да придобие пастата такъв вкус. Докато водата за пастата се завира, направете следното:
2. Накълцайте чесън и нарежете магданоза.
3. В тиган, достатъчно голям, че да побере всичките скариди на 1 слой, изсипете маслото и го оставете да се разтопи на средно слаб огън. След като маслото се разтопи, добавете половината от чесъна и ¼ от магданоза. Покрийте съда и оставете скаридите да се загреят, като разбърквате от време на време, докато скаридите се покрият хубаво със сместа от чесън, масло и магданоз. Когато скаридите се загреят по ваш вкус, ги отстранете от огъня.
4. В малък тиган загрейте малко над ¾ от зехтина на слаб огън. Когато зехтинът се нагорещи, сложете в тигана малко чесън и вижте дали около него започват да се образуват малки балончета. Ако има балончета, значи зехтинът е достатъчно нагорещен. Добавете и останалия чесън в зехтина и го запържете на бавен огън. Чесънът трябва да придобие златист цвят, но не го прегаряйте. (Колкото по-едро накълцате чесъна, толкова по-бавно ще се изпържи). Когато чесънът стане златист, отстранете тигана от огъня и бавно излейте останалия зехтин вътре, докато чесънът спре да се пържи.
5. Когато и трите компонента са готови (пастата, зехтинът с чесън и сместа със скаридите), излейте зехтиновата и скаридената смес върху изцедената паста заедно с останалия магданоз и малко току-що настърган пармезан. Сложете капак върху тенджерата и я разклатете, за да се смеси всичко.
6. Сервирайте и поръсете с още малко пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ