Зеленчукова супа със сушени гъби
Гъста постна супа с гъби и сметана.
Необходими продукти:
- 150 г сушени гъби
- 200 г картофи
- глава целина
- 1 глава лук
- 3 с.л. масло (или растителна мазнина)
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. брашно
- 1,5 л вода
- 5 с.л. сметана (ако постите - използвайте растителна сметана)
- кубче бульон по желание
- сол и пипер на вкус
- пресен магданоз за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Сушените гъби изплакнете в гевгир и след това залейте с 8 чаши хладка вода. Оставете да набъбнат до готовност. Можете да импровизирате с различни сортове гъби, като дори добавите и няколко сушени шийтаке.
2. Картофите обелете, измийте и нарежете на малки кубчета. Лука наситнете, а целината рендосайте.
3. Запържете лука в сгорещеното олио до златисто, а после прибавете и целината и гответе още малко при непрестанно бъркане.
4. Кипнете водата. По желание можете да добавите в нея кубче бульон. Сложете картофите, а щом започнат да омекват - добавете и лука с целината.
5. Гъбите отцедете, измийте отново в гевгир под течаща вода и нарежете. Сипете в супата.
6. Гребнете няколко лъжици от бульона и разбийте в тях брашното. Щом стане гладко - изсипете в супата. Добавете масло или растителна мазнина.
7. Щом картофите са напълно сварени, сипете сметаната и овкусете със сол и пипер на вкус. Варете още 5-6 минути.
8. Поднесете супата поръсена с пресни листенца магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ