Здравословни тиквички с домати и лук
Страхотни зеленчукови спагети, направени от тиквички.
Необходими продукти:
- около 1/2 килограм малки тиквички
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук наряза на ситно
- 3 скилидки счукан чесън
- 250 г чери домати нарязани наполовина
- сол
- пипер
- винен оцет
Начин на приготвяне:
Всички се опитваме да се храним по-здравословно, а това означава менюто ни да включва повече зеленчуци. Понякога ни омръзва да печем, задушаваме, запичаме или запържваме зеленчуците и имаме нужда да нарушим еднообразието. Важно е да подчертаем, че в тази рецепта няма паста. Тя се приготвя изцяло от тиквички.
1. Измийте и подгответе тиквичките. Разделете ги наполовина, а след това на тънки ленти по дължина. Препоръчваме използването на кухненско ренде с приставка за ленти /използвайте предпазител, за да не се наранявате/. Поръсете лентичките с щипка сол и ги оставете за 10 минути в гевгир, за да се изцедят.
2. Загрейте зехтина на средно-висока температура в голям тиган. Добавете лука и бъркайте около 6 минути, докато започне да придобива златист цвят. Прибавете и чесън за аромат, запържете още за около минута. Сложете и доматите, бъркайте докато започнат да се разкашкват – 5 до 7 мин.
3. Изцедете добре тиквичките и ги изсипете в тигана. Оставете ги на огъня и бъркайте 3-5 минути докато омекнат. Изсипете червения винен оцет, подправете сместа със сол и пипер и сервирайте.
4. Ястието е подходящо за ордьовър, но ако гарнирате към него малко италиански колбас, може да го сервирате и като основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ