Захаросани портокалови корички
Портокалов Цукат – сушени захаросани цитрусови кори.
Тези портокалови корички можете да използвате като добавка към сладкиши и домашни хлябове и козунаци или да схрусквате по една сутри за оправяне на вкуса и дъха. Ароматни, сладки и твърди, те са любима занимавка за езика и на децата.
Необходими продукти:
- 400 г портокалови кори
- 600 г захар за сиропа
- 600 мл вода за сиропа
- 100 г захар за поръсване
Начин на приготвяне:
За тази рецепта е добре да си намерите портокали с необработвани кори, защото повечето портокали, които се доставят в България са добре намазани с химикали и обелките им не са годни за консумация. Затова или си купете БИО портокали или потъсете такива, за които изрично е упоменато, че корите им са ядливи.
1. Корите нарежете на лентички и ги сложете в стъклена купа. Залейте с хладка вода и дръжте на стайна температура един ден. След това сменете водата и пак дръжет ден. Тази процедура повтаряйте 5 поредни дни.
2. Кипнете вода в тенджера и варете коричките вътре докато омекнат.
3. Кипнете водата за сиропа и щом заври, изсипете захарта в нея и бъркайте докато се разтвори напълно. Добавете корите вътре и гответе на слаб огън за поне половин час. После оставете да покиснат още 2-3 часа.
4. Извадете коричките и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Поръсете с останалата захар.
5. Оставете да изсъхнат така за няколко дни на сухо място или запечете на 150 градуса за 50 минути. След това съхранявайте в буркан, като периодично се убеждавате, че коричките са сухи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ