Регистрация

Задушени ребърца с винен сос

Задушени ребърца с винен сос
Средно   |   Порции 3   |   Видяна: 3746

Телешки ребра със зеленчуци и бульон с вино.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 6 бр. малки говежди ребра, без тлъстините
  • 1 ч.ч. нарязана целина
  • 1 ч.ч. нарязан бял лук
  • 1 ч.ч. нарязани моркови
  • 1 ч.ч. нарязан праз лук
  • 1 бутилка сладко червено вино (бордо или зинфандел)
  • 3 ч.ч. говежди бульон
  • 3 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. канела
  • 1 връзка розмарин и мащерка
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • подправки за пържоли (без сол)

Начин на приготвяне:

*Ако планирате да сготвите тази рецепта, трябва да знаете, че ще отнеме 2-2,5 ч. на ребърцата да се задушат.

1. Предварително загрейте фурната до 200°С.

2. Поръсете ребърцата с едра морска сол, черен пипер и подправка за пържоли (без сол).

3. Печете ребърцата във фурната в голяма тава, докато покафенеят (около 10-15 мин.).

4. Междувременно в голям тиган сложете зехтин, целина, лук, моркови и праз лук и ги запържете, докато омекнат. Разбърквайте през цялото време.

5. Намалете степента на фурната до 150°С и продължете да печете ребърцата още 15 мин., докато приготвите зеленчуково-винения сос.

6. Когато зеленчуците в тигана се запържат и омекнат и точно преди да започнат да залепват за дъното на тигана, увеличете огъня на силна степен и излейте вътре виното.

7. За да намалее обемът на винения сос, гответе на силен огън, за да се изпари почти цялото вино.

8. Тогава излейте говеждия бульон, захарта и канелата и изчакайте сосът да заври.

9. Завържете на снопче с конец за готвене няколко стръка розмарин и мащерка и ги потопете в соса.

10. Когато зеленчуково-виненият сос заври, излейте го върху ребърцата (заедно със снопчето розмарин и мащерка).

11. Покрийте съда с фолио и го сложете във фурната да се пече на 200°С.

12. Печете около 2 ч., докато месото стане крехко.

13. Извадете всяко ребърце и го сложете в чиния, полейте със зеленчуците от соса, но без течността.

14. Сервирайте със заквасен хляб, царевичен хляб или картофено пюре.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари (3)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта