Задушени ребърца с винен сос
Телешки ребра със зеленчуци и бульон с вино.
Необходими продукти:
- 6 бр. малки говежди ребра, без тлъстините
- 1 ч.ч. нарязана целина
- 1 ч.ч. нарязан бял лук
- 1 ч.ч. нарязани моркови
- 1 ч.ч. нарязан праз лук
- 1 бутилка сладко червено вино (бордо или зинфандел)
- 3 ч.ч. говежди бульон
- 3 с.л. кафява захар
- 1 с.л. канела
- 1 връзка розмарин и мащерка
- зехтин
- сол и черен пипер
- подправки за пържоли (без сол)
Начин на приготвяне:
*Ако планирате да сготвите тази рецепта, трябва да знаете, че ще отнеме 2-2,5 ч. на ребърцата да се задушат.
1. Предварително загрейте фурната до 200°С.
2. Поръсете ребърцата с едра морска сол, черен пипер и подправка за пържоли (без сол).
3. Печете ребърцата във фурната в голяма тава, докато покафенеят (около 10-15 мин.).
4. Междувременно в голям тиган сложете зехтин, целина, лук, моркови и праз лук и ги запържете, докато омекнат. Разбърквайте през цялото време.
5. Намалете степента на фурната до 150°С и продължете да печете ребърцата още 15 мин., докато приготвите зеленчуково-винения сос.
6. Когато зеленчуците в тигана се запържат и омекнат и точно преди да започнат да залепват за дъното на тигана, увеличете огъня на силна степен и излейте вътре виното.
7. За да намалее обемът на винения сос, гответе на силен огън, за да се изпари почти цялото вино.
8. Тогава излейте говеждия бульон, захарта и канелата и изчакайте сосът да заври.
9. Завържете на снопче с конец за готвене няколко стръка розмарин и мащерка и ги потопете в соса.
10. Когато зеленчуково-виненият сос заври, излейте го върху ребърцата (заедно със снопчето розмарин и мащерка).
11. Покрийте съда с фолио и го сложете във фурната да се пече на 200°С.
12. Печете около 2 ч., докато месото стане крехко.
13. Извадете всяко ребърце и го сложете в чиния, полейте със зеленчуците от соса, но без течността.
14. Сервирайте със заквасен хляб, царевичен хляб или картофено пюре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ