Задушени пилешки бутчета с вино и плодове
Панирани пилешки бутчета с лук, смокини и винен сос с лимон.
Необходими продукти:
- 8 горни пилешки бутчета или 4 цели бутчета
- 2 глави лук
- 6 скилидки чесън
- растителна мазнина
- 3 с.л. брашно
- 1,5 ч.л. смлян кориандър
- сол и пипер
- кимион
- 8-12 смокини
- 300 мл червено сухо вино
- 2 дафинови листа
- 1 кубче пилешки бульон
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. лимонова кора
- 2 с.л. царевично брашно
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Махнете кожата от бутчетата. Ако са двойни, разделете на кълка и подкълка. Смесете брашното с подправките и овъргаляйте бутчетата в него. Лука и чесъна наситнете.
2. Сгорещете олио и запечатайте пилешкото от всички страни на силен огън. Прехвърлете в голям гювеч, тава или тиган с огнеупорни дръжки и капак. Намалете огъня на котлона на слаб и добавете лука и чесъна. Гответе 10-тина минути, като на 5-тата добавите и смокините. Овкусете със сол и пипер.
3. С получената запръжка залейте бутчетата. Добавете дафиновите листа и бульончето, разтворено в 100 мл вода. Сложете във фурната на 180 градуса за 1 час.
4. След като извадите ястието от печката, отделете внимателно соса в касерола. Кипнете, добавете царевичното брашно и гответе до разтварянето му. Добавете лимоновия сок и кора и гответе още няколко минути.
5. С получения сос залейте месото. Отгоре поръсете с наситнен пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ