Естонски хляб с масло и канела
Сладка питка на пластове с канелени редове.
Необходими продукти:
- 120 мл топло мляко
- 1 ч.л. мед или захар
- 1 жълтък
- 30 г размекнато на стайна температура масло
- щипка сол
- 300 г брашно
- 15 г (1/3 пакет) жива мая
Добавки:
- 50 г меко масло
- 3-4 с.л. захар
- 1-2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
1. В млякото сипете малко захар и брашно (по 1/2 ч.л. е достатъчно) и натрошете маята. Оставете настрани докато шупне.
2. Разбийте жълтъка с маслото.
3. Пресейте брашното в тава, смесете с щипка сол и изсипете в него шупналата мая и маслената смес. Замесете гладко, еластично и нелепнещо тесто и го оставете настрани да втаса. За да не хване коричка, можете да го намажете с мазнина и да покриете съда със стреч фолио. Дръжте на топло докато удвои обема си.
4. Мекото масло от добавките смесете със захар и канела.
5. Втасалото тесто пемесете и разделете на 6 топки. Всяка от тях разточете на продълговат блат с дебелина от максимум 1 см. Ако не ви се разточва добре тестото или блатовете стават прекалено малки, намалете броя на топките.
6. Първата намажете с маслената смес, захлупете втората, като леко ги разминете в единия край по дължина, намажете отново, после третата... и така до изчерпване. Не намазвайте последната, но си запазете смес и за нея. След като са подредени всички една върху друга, завийте на руло, без да стягате и притискате, за да се получи апетитна разлистеност.
7. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса. Намазнете кръгла тава, завийте тестото на геврече и прехвърлете в тавата. Чак сега намазнете и последната кора с канеленото масло. Оставете да повтасва на топло докато фурната се сгорещи. Гответе около 25 минути или докато не прецените, че хлебчето е готово. (Ако желаете, завитите блатове на руло можете да разрежете напречно на малки рулца с дължина около 5 см. и да ги подредите вертикално в по-малка тавичка - визията пак става много апетитна. Това е друг начин за подредба на хляб по естонски.)
8. Изпечения хляб можете да поръсите с пудра захар или да намажете с още малко масло. След като излезе от фурната, можете да покриете с хавлиена кърпа, за да се отпусне. А после си хапнете сладко-сладко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ