Елегантно шоколадово суфле
Лава кейк с течна шоколадова сърцевина.
Суфлето е любим десерт на много домакини, защото се прави бързо и с малко продукти и винаги се получава невероятно вкусно. Интересно е как във всеки дом си има специфична рецепта за суфле и все пак многото начини за направата на този сладкиш водят до един и същи резултат. За да увеличите набора си от идеи за приготвяне на прословутия лава кейк, известен още като шоколадово суфле, каналът foodfactory решава да сподели и своята направа на десерта. В него различното е, че маслото не се топи с шоколада, а се разбива с яйцата и захарта. Овен това не се добавя какао в самата смес и на половината яйца се слагат само жълтъците. Различно е, но видимо пак се получава същото шоколадово кексче.
В купа се нарязва масло на парчета и след това се разбърква с миксер, като междувременно се добавя на части захарта. Когато сместа се превърне в бели маслени топчета, се вкарват яйца и жълтъци и се разбива отново. Щом се хомогенизира, се добавя брашно, а после идва ред и на разтопения на водна баня натурален шоколад и работата на миксера продължава.
Купички за суфле, брюле, мъфини или крем карамел се намасляват и се посипват с какао на прах. В тях се разпределя тестото, като се пълнят на 2/3, защото въпреки липсата на набухвател сместа ще се надуе. Пъхват се в предварително загрята на 200 градуса фурна и се държат вътре точно 12 минути без вентилатор. След това десертчетата се вадят и се оставят настрани да се охладят, за да могат да се обърнат от купичката без да се разпаднат.
Обръщат се с дъното нагоре в чиния и се поднасят с топка сладолед встрани и поръска от пудра захар. Изглеждат разкошно и са идеално вкусни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ