Дъмплинги със свинско, чеснова трева и джинджифил
Тестени хапки, пълнени с кайма и подправки.
Необходими продукти:
За пълнежа:
- 500 г свинска кайма
- 1/2 връзка китайска целина, измита и нарязана на едри кубчета
- 1/2 връзка чеснова трева, без цветчетата и нарязана на кубчета
- 1/4 ябълка сорт Фуджи, настъргана
- 1 ч.л. счукан джинджифил
- 1.5 с.л. соев сос
- 1/2 ч.л. захар
- 1 с.л. сусамово олио
- 1 с.л. царевично нишесте
- малко морска сол
- пипер
За дъмплингите:
- 1 пакет кръгли дъмплинги (има ги във всеки азиатски магазин)
- 1 яйце, разбито (с което да залепите дъмплингите)
- 1 ч.л. соев сос
- 1/2 ч.л. зехтин
- сокът на 2 каламондина или на 1 лайм
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички необходими продукти за плънката.
2. Вземете един дъмплинг и сложете около 1/2 с.л. от пълнежа в средата. С четка намажете с яйце навсякъде около пълнежа по краищата на дъмплинга. Сгънете го на полумесец, като притискате с пръсти, за да залепите горната част, след това сгънете левия и десния край навътре. Натиснете, за да се залепи.
3. Ако ще ги готвите на пара, дъмплингите са готови, когато се набръчкат леко и пълнежът се усеща поомекнал, но все пак твърд (около 15 мин.). Ако ще ги варите, пуснете ги в кипяща вода на слаб до среден огън. Готови са, когато започнат да излизат на повърхността (около 4 мин.).
4. Поднесете с пикантен цитрусов сос за потапяне:
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ