Дроб във винен сос
Винен кебап с телешки дроб или свински дроб.
Необходими продукти:
- 500 г телешки черен дроб (може и свински черен дроб)
- 60 г брашно (1/4 ч.ч.)
- 1/2 ч.л. сол
- щипка черен пипер на прах
- 70 г масло
- 2 големи глави лук
- 120 мл телешки бульон (може и друг месен бульон по желание)
- 50 мл сухо бяло вино
- пресен магданоз
- градински чай (салвия) по желание
Начин на приготвяне:
1. Дроба измийте и нарежете на ленти. Лука наситнете. Смесете брашното със солта и пипера и по желание прибавете салвия към ароматната панировка. Оваляйте дроба в брашното докато го попие почти напълно.
2. В тиган сгорещете 15 грама от маслото (1 с.л. на око) и задушете в него лука. Щом стане прозрачен, го извадете в отделна чиния.
3. Добавете останалото масло в същия тиган и щом се разтопи, запържете в него дроба докато хване коричка от всички страни. Изсипете при лука.
4. В тигана е останало брашно, попадало от панирането на дроба. Подгрейте го отново и налейте в него бульона. Бъркайте докато сместа остане без бучки. След това добавете и останалото брашно от овалването на дроба. Превърнете в гладка смес.
5. Върнете дроба и лука в тигана, залейте с бялото вино и оставете да къкри 5 минути след завиране. Разбърквайте периодично.
6. Подправете със сол и пипер и махнете от огъня.
7. Поднесете с наситнен пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ