Домашна питка с розмарин
Заквасен домашен хляб с билки.
Необходими продукти:
- 2 кг брашно
- 1 литър вода
- 1 малка опаковка прясна мая
- 5 с.л. зехтин
- 3 стръка розмарин
- сол и захар на вкус
Начин на приготвяне:
1. Изсипете брашното на масата във формата на хълм и оформете в средата му кладенче. Посолете и сипете малко захар. Добавете зехтина.
2. Разтворете маята във водата, като се стремите температурата й да е малко по-висока от човешката телесна.
3. С едната ръка месете тестото, а с другата изливайте кваста докато замесвате. Трябва да се получи гладко, нелепкаво и твърдо тесто. Приберете го за 24 часа в хладилника.
4. След един ден то ще е увеличило драстично обема си. Премесете го отново, оформете го в желаните размери и вид и го намажете със зехтин. Поръсете кората му с розмарин и оставете настрани за 15-тина мин.
5. След това печете в средата на предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност (около половин час).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ