Домашна вита питка със сирене в стил тутманик
Българска селска питка със сирене и масло на кифлички.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г бяло бяло брашно – пресято
- 150 мл прясно мляко
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 50-80 мл масло
- 2 яйца
- 1 пакетче суха мая
- олио
- вода (при нужда)
За плънката:
- 400 г меко бяло саламурено сирене
- 4 щипки чубрица
- 4 щипки шарена сол
- 100 г леко размекнато масло
За топинга:
- 2 яйчени жълтъка
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Загрейте млякото до температура от 40 градуса, след това сипете в него лъжичката захар и маята. Разбъркайте и оставете настрани докато шупне.
2. Изсипете брашното в широка тава, оформете в него кладенче и изсипете маята с млякото, когато са готови. Добавете солта, маслото, яйцата и месете до получаването на еластично нелепкаво тесто. Ако има нужда, добавете малко мляко или вода, както и олио, за да не лепне.
3. След многократно премесване оформете на топка, намажете с олио, за да не хваща кора и оставете да втасвана топло място в съд, покрит с хавлиена кърпа и капак за поне 40 минути.
4. След това премесете тестото, намажете го отново с олио и пак приберете да втасва за още половин час. Обемът му трябва да стане троен или четворен на началното тесто.
5. След второто втасване разделете тестото на две равни части и ги оформете на топки. Едната върнете в съда за втасване, а другата разточете на кръгла кора с дебелина не повече от 0,5 мм.
6. Намажете я с маслото за плънката, а след това и със сиренето. Ако не е достатъчно меко, че да се маже, просто го разпределете на горе-долу еднакви навсякъде парчета. Не мажете само последния един сантиметър от края към средата.
7. Поръсете с чубрица и шарена сол. Внимавайте да не стане прекалено солена питката заради сиренето.
8. Разточете втората част от тестото на същата или малко по-голяма кръгла кора. Наложете върху първата и прещипете крайщата така, че плънката да не изтича.
9. Разрежете питката на 10 триъгълни парчета така, както се реже пица. Пригответе си голяма намазнена тавичка.
10. Всяко парче се завива под формата на кроасан като се започва от широката част (там където е кората на пицата) и се стига до сърцевината. Така получените кроасанчета наредете в тавата под формата на слънце, като в средата поставите първото и съберете двата му края, за да се образува топка.
11. Оставете отново да втаса за 20-тина минути, през което време пуснете фурната да загрява на 200 градуса и разбийте двата яйчени жълтъка.
12. Преди да сложите питката да се пече, намажете с жълтъците с помощта на домакинска четка или добре измита четка за рисуване.
13. Оставете питката да се пече на спокойствие докато не се превърне в огромен пухкав хляб от кроасанчета, които са започнали да хващат златисто-кафеникава коричка. Докато чакате вълшебния ефект, можете да настържете кашкавала.
14. Щом извадите питката от фурната, напръскайте я с малко хладка вода, поръсете с кашкавалените стърготини, покрийте с няколко вестника и хавлиена кърпа за 10-тина минути. След това е готова за хапване. Поднесете с чаша чай или айран.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ