Регистрация

Домашна питка с кайма и кашкавал

Домашна питка с кайма и кашкавал
Лесно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 3299

Пирог с месо или пай по руски с плънка от телешко и свинско.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 3 ч.ч. брашно
  • 3/4 ч.ч. мляко
  • 100 грама маргарин
  • 1 опаковка суха мая
  • 2 яйца
  • 1,5 с.л. захар
  • 0,5 ч.л. сол

За плънката:

  • 400 грама месо (най-добре по 200 грама телешко и свинско) или 400 грама готова кайма смес
  • 3 глави лук
  • 30 мл олио
  • сол и пипер на вкус
  • 2 с.л. доматено пюре

И още:

  • 1 яйце
  • 150 грама кашкавал по желание

Начин на приготвяне:

1. Подгрейте млякото на стайна температура, сипете в него половината захар и 1 ч.л. брашно, разбъркайте и добавете маята.

2. Оставете да шупне за 10-15 минути.

3. През това време пресейте брашното, направете в него кладенче, счупете вътре яйцата, сипете останалата захар, а солта сложете извън кладенчето.

4. Излейте млечната смес в кладенчето, добавете мазнината и замесете еластично тесто, което не се лепи по ръцете. Намазнете повърхността му и го оставете настрани да втаса за 40-тина минути.

5. През това време пригответе плънката. Ако работите с месо - минете го през месомелачка или го направете на кайма с чопър.

6. Наситнете лука и запържете в мазнината до златисто. След това прибавете каймата, доматеното пюре и подправки на вкус и запържете за няколко минути при непрестанно разбъркване. Махнете от огъня и оставете настрани да се охлади.

7. Рендосайте кашкавала.

8. Премесете тестото и го разделете на три части като всяка е с 1/3 по-малка от предишната.

9. Намазнете дъното и стените на тавичка за печене, разточете най-голямата част тесто и я сложете така, че да образува и борд по стените.

10. Изсипете в нея запръжката, а отгоре поръсете с рендосания кашкавал.

11. Разточете втората част и захлупете с нея пирога като прещипете краищата.

12. От най-малката оформете топчици и украсете с тях кората на пълнения хляб.

13. Разбийте яйцето и намажете горната кора и украсата с помощта на домакинска четка.

14. Печете на 200 градуса за 1 час или докато прецените, че пирогът е готов.

 

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта