Домашна питка с кайма и кашкавал
Пирог с месо или пай по руски с плънка от телешко и свинско.
Необходими продукти:
За тестото:
- 3 ч.ч. брашно
- 3/4 ч.ч. мляко
- 100 грама маргарин
- 1 опаковка суха мая
- 2 яйца
- 1,5 с.л. захар
- 0,5 ч.л. сол
За плънката:
- 400 грама месо (най-добре по 200 грама телешко и свинско) или 400 грама готова кайма смес
- 3 глави лук
- 30 мл олио
- сол и пипер на вкус
- 2 с.л. доматено пюре
И още:
- 1 яйце
- 150 грама кашкавал по желание
Начин на приготвяне:
1. Подгрейте млякото на стайна температура, сипете в него половината захар и 1 ч.л. брашно, разбъркайте и добавете маята.
2. Оставете да шупне за 10-15 минути.
3. През това време пресейте брашното, направете в него кладенче, счупете вътре яйцата, сипете останалата захар, а солта сложете извън кладенчето.
4. Излейте млечната смес в кладенчето, добавете мазнината и замесете еластично тесто, което не се лепи по ръцете. Намазнете повърхността му и го оставете настрани да втаса за 40-тина минути.
5. През това време пригответе плънката. Ако работите с месо - минете го през месомелачка или го направете на кайма с чопър.
6. Наситнете лука и запържете в мазнината до златисто. След това прибавете каймата, доматеното пюре и подправки на вкус и запържете за няколко минути при непрестанно разбъркване. Махнете от огъня и оставете настрани да се охлади.
7. Рендосайте кашкавала.
8. Премесете тестото и го разделете на три части като всяка е с 1/3 по-малка от предишната.
9. Намазнете дъното и стените на тавичка за печене, разточете най-голямата част тесто и я сложете така, че да образува и борд по стените.
10. Изсипете в нея запръжката, а отгоре поръсете с рендосания кашкавал.
11. Разточете втората част и захлупете с нея пирога като прещипете краищата.
12. От най-малката оформете топчици и украсете с тях кората на пълнения хляб.
13. Разбийте яйцето и намажете горната кора и украсата с помощта на домакинска четка.
14. Печете на 200 градуса за 1 час или докато прецените, че пирогът е готов.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ