Домашна питка без месене и втасване
Кашник - експресен хляб с жива мая.
Хляб с масло, жива мая и яйца прави Иван Звездев, като показва мечтата на всяка домакиня - вкусна питка, която се бърка с дървена лъжица и не се меси. Можете и да използвате миксер с приставка за тесто и пак да се получи. А в дома ще ухае на насъщен и никой няма да повярва, че ръцете не са се цапали с тесто.
В купа се слага половин кубче жива мая, поръсва се със захар и брашно и се налива топла вода. Намачква се на кашичка и се оставя да шупне за 10 минути. След това се добавят яйцата, разбъркват се, вкарва се още вода, посолява се и се добавя брашното при непрестанно бъркане. На финала се налива разтопено масло и се размешва до получаването на гладка каша. Затова и хлябът се нарича кашник.
Пресипва се в щедро намаслена тава и се пече на ниско в предварително загрята фурна за 30 минути. След изваждане можете да покриете с кърпа или да наръскате с вода, за да стане по-мека коричката.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ