Сусамово хлебче без месене
Домашни питчици с пълнозърнесто брашно.
Необходими продукти:
- 300 г пълнозърнесто брашно
- 150 г бяло брашно
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. кафява захар
- 280 мл суроватка или кисело мляко
- 140 мл мляко (и допълнително за намазване)
- 2 с.л. черни или бели семена сусам или равни части от двата вида (и допълнително за поръсване)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 225ºС. Препечете леко сусамовите семена.
2. Пресейте брашното в голяма купа, но върнете и останалите зрънца от ситото.
3. Прибавете захарта, солта и сусамовите семена. Ако ще правите половината с черни, а другите с бели семена, разделете необходимите продукти в две купи.
4. Направете кладенче в центъра на купата и изсипете постепенно суроватката и млякото, докато бъркате с лъжица.
5. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво. Извадете го върху набрашнена повърхност и омесете много леко - само колкото да оформите питка.
6. Намажете с мляко и поръсете със сусамови семена. С помощта на остър нож направете кръст отгоре и сложете питките в тавичка за печене.
7. Печете на 225ºС за 15 мин., след това намалете фурната на 200ºС и печете още около 25 мин. При почукване на долната коричка, трябва да се чува кух звух.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ