Хляб без месене
Обикновен домашен хляб.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. (430 г) брашно
- 1½ ч.ч. (345 г) вода
- ¼ ч.л. (1 г) мая
- 1¼ ч.л. (8 г) сол
- зехтин (за намазване)
- допълнително брашно, пшенични трици или царевично брашно (за поръсване)
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички сухи необходими продукти в средна купа. Прибавете водата и разбъркайте до хомогенност на ръка или с дървена лъжица или шпатула за 30 секунди или минута. Леко намажете страните на втора средна купа със зехтин и сложете тестото в нея. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото да престои 12 часа на стайна температура (около 18-22°С).
2. Извадете тестото от купата и разбъркайте един-два пъти. Оставете да престои 15 мин. в купата или върху работната повърхност. След това направете тестото на топка. Покрийте хубаво памучна кърпа с брашно, пшенични трици или царевично брашно; сложете тестото върху кърпата и покрийте с брашно. Покрийте го с памучна кърпа и оставете да втаса 1-2 часа на стайна температура, докато нарасне на обем повече от двойно.
3. Загрейте предварително фурната на 230-260°С. Сложете тенджера във фурната за поне 30 мин. преди да печете, за да се затопли предварително. Когато тестото нарасне, извадете тенджерата от фурната и сложете тестото, като покриете с капак. Печете 30 мин. Махнете капака и печете 15-30 мин. непокрито докато хлябът покафенее хубаво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ