Домашен хумус
Нахут с тахан и чесън, който може да се направи у дома.
Правя 5-6 пъти хумус и започва да ми се получава. Важно за успеха са качеството на продуктите (най-вече на нахута), както и тяхното съотношение. Не се притеснявайте ако не сте доволни от крайният резултат. Всеки път ще става все по-добър и близък до вашият вкус. 8 броя порции. Цена 8 лв.
Необходими продукти:
- 250 г сух нахут
- 3 с.л. сусамов тахан
- 2 скилидки чесън
- 4-5 с.л. зехтин
- Сока на един лимон
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 3-4 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута за 24-48 часа във вода. От време на време сменяйте водата. След кисненето ще установите, че може да махнете и люспите му. Варите го до готовност. Продължителността зависи от вида му и от местността в която е отглеждан. След като е готов, отцеждате водата, но за всеки случай запазвате част от нея. Може да ви потрябва по-късно ако пастата стане много гъста.
Сипвате го в съда, в който ще го пасирате и добавяте към него всички останали продукти. Пасирайте и пробвайте как е на вкус. Ако искате някой от продуктите да доминира, добавете повече от него.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ