Домашен хумус с чесънче
Арабски вегански сос за мазане с нахут, тахан и подправки.
Хумусът е полезен арабски вегански сос, богат на микроелементи и витамини, който се приготвя бързо и лесно и може да служи както за разядка, така и за мазане върху хляб. Така че независимо закуска или мезе ви трябва, все можете да си го направите. Водещата на канала agleu_mama във v-box7 - Зорница показва как прави хумус у дома си. Тя нарочно не го подлютява с пикантен червен пипер и спестява някои от подправките, защото на трапезата й сядат и две дечица, които едва ли биха се зарадвали на острия лют вкус и прекалено силните подправки.
За правенето на домашен хумус най-добре използвайте нахут от консерва. Доказано е, че тези зърна не губят полезните си качества при консервиране. Задължително е обаче да махнете ципата на всяко зърно, но пък не отнема много време - просто изглежда така. В купата на чопъра се смесват нахута, сусамов тахан, лимонов сок, скилидка-две чесън по желание, сол, червен пипер и кимион. Налива се студено пресован зехтин и започваме да превръщаме сместа в пюре. Ако стане прекалено гъсто, се долива вода.
Накрая пресипваме соса в подходящ съд за сервиране и по желание го поднасяме с препечен хляб, арабски питки, соленки, крекери, лаваш. Идеално допълнение към всякакви храни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ