Домашен вит тутманик с масло и сирене
Домашна питка със сирене, масло и яйца на розички.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 кг брашно (от него си заделете 100 г за премесванията)
- 1 пакет жива мая
- 280 мл мляко
- 75 мл олио (5 с.л.)
- 1 ч.л. захар
- 2 щипки сол
За плънката:
- 100 г масло
- 400 г сирене
- 3 яйца
Начин на приготвяне:
1. Загрейте 80 мл от млякото до 40 градуса, сипете вътре захарта и 2/3 с.л. брашно и натрошете маята. Оставете на топло да шупне за 5 минути.
2. Пресейте брашното в тава и направете кладенче. Изсипете вътре шупналата мая, останалото мляко на стайна температура, посолете встрани и започнете да замесвате. Все още можете да работите и с шпатула. Постепенно вкарайте олиото в тестото и месете докато спре да се лепи по ръцете.
3. Прехвърлете тестото в намаслена купа, намажете го с малко олио и увийте със стреч фолио, за да не засъхва. Дръжте на топло докато удвои обема си.
4. В купа разбийте 2 от яйцата и натрошете в тях сиренето.
5. Маслото разтопете на водна баня. Пригответе си домакинска четка, за да го мажете.
6. Втасалото тесто разделете на три топки. Пригответе си тава за печене с висок борд, като я намажете по дъното и стените с масълце.
7. Разточете първата топка на овална кора, като се стремите дължината да е много по-голяма от ширината. Дебелината трябва да е около 0,5 см.
8. Намажете с масло кората, отгоре разпределете 1/3 от плънката и завийте на дълго руло.
9. Рулото нарежете напречно на малки рулца с дължина около 5 см., а тях редете едно до друго (но не максимално плътно) в тавата. Повторете упражнението и с останалите две топки тесто.
10. Подредения тутманик намажете с останалото масло и оставете да втаса повторно за около 30 минути.
11. Разбийте последното яйце и намажете с него кората. По желание можете да поръсите със семена. Аз забравих да го направя.
12. Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 45 минути, като наглеждате питката.
13. След изваждане поръсете тутманика с вода от намокрените си ръце и увийте в кърпа с все тавата за половин час – да се отпусне.
Готово е за хапване – насладете се!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ