Сладък тутманик с масло, ванилия и млечен сос
Домашен тутманик тип десертна баница със захар и масло, напоена в сладък млечен сос с ванилия.
Необходими продукти:
За втасване на маята:
- 100 мл топло мляко
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 2 ч.л. суха мая (10 г) + 1 ч.л. брашно
За сиропа:
- 150 мл мляко
- 2 с.л. захар
- ванилова захар или есенция
За намазката:
- 100 г масло
- 50 г захар
- ванилия (екстракт, есенция или друго)
За тестото:
- 400 г брашно
- 2 жълтъка или 1 яйце
- още брашно за премесването и набрашняването при месене
Начин на приготвяне:
1. Започнете със сместа за втасване като стоплите 100 мл мляко до температура от около 50-60 градуса и го изсипете в купа. Добавете захарта, солта, сухата мая и брашното и разбъркайте. Оставете в топла стая за 25 минути.
2. През това време направете заливката като подгреете 150 мл мляко със захар и ванилия до разтваряне на захарта.
3. Пресейте брашното в купа. Залейте с втасалата смес, добавете яйце или жълтъци и замесете тесто. Ако е прекалено сухо, можете да сипете още малко мялко.
4. Тестото оставете в купа, покрита с кърпа, да втаса за 40-50 минути.
5. Маслото за намазката (добре е да е оставено предварително в купа на кубчета на топло място, за да омекне) намачкайте с вилица със захарта и ванилията.
6. Върху набрашнен плот разточете втасалото тесто на правоъгълник като едната страна е два до 3 пъти по-голяма от другата. Намажете с маслото със захар и ванилия по цялата горна повърхност, след което завийте на руло. Рулото нарежете напречно на 10-12 рулца.
7. Подредете рулцата в намазана с масло тавичка с високи бордове и полейте с поливаната заливка с мляко и захар. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор или 200 без вентилатор за 18 минути.
8. Извадете, полейте с останалото мляко и върнете в печката на 180 градуса без вентилатор до готовност - още 20-тина минути.
9. След изваждане можете да напръскате с мокри ръце и да покриете с кърпа за 10 минути. Посе е готово за хапване - топла сладка питка с масло и захар в млечна заливка.
Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ