Дип от грах за мазане и топкане
Пикантно пюре от грах с чесън и сметана.
Необходими продукти:
- 1 голяма консерва грах (около 600 мл)
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 1-2 люти чушлета
- сол на вкус
- кимион на вкус
- 150 мл течна готварска сметана
- 50 г масло
- 1 с.л. олио
- 1 стрък босилек
Начин на приготвяне:
1. Настинете лука и лютите чушлета (ако слагате), а чесъна нарежете на малки колелца. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука с чушлетата докато стане леко златист. Добавете чесъна и гответе още 20-тина секунди.
2. Грахта отцедете от сока на консервата. Добавете маслото при лука и щом се разтопи, вкарайте и грахта. Гответе няколко минути на умерен огън като разбърквате периодично.
3. Добавете кимион и наситнени листенца босилек, като си запазите и за украсата. Посолете, ако е необходимо (в консервите обикновено има достатъчо сол). Захлупете с капак и оставете да се задушава 5 минути.
4. Прехвърлете в купата на блендера или пасатора. Налейте част от сметаната и имайте готовност да доливате, ако е прекалено гъсто. Консистенцията трябва да е като на майонеза.
5. Охладете добре преди поднасяне и сервирайте с крекери, хляб или солети за топкане и украса от листенца пресен босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ