Врачанска лютика - опикантени зеленини
Пролетен лучен сос с джоджен и магданоз за хляб и месо.
Българската народна кухня пази тайни с много вкус, а сред най-шарените рецепти са тези за сос лютика. Според сезона и мястото съществуват над 50 вида лютика, като всяка от тях съдържа билки и пикантна нотка. Пролетна лютика от Врачанско показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Това е сос на едри парчета или сос за хляб и месо - в него можете да топнете парче питка или пък да го използвате, за да поръсите изпечени мръвки, картофи или риба. Врачанската лютика е на лучена основа, а от купичката се носят аромати на джоджен и магданоз. Пикантна е, за да отвори апетита и да има шанс да доведе до пълна наслада.
В голям хаван или басан се наситняват пресен лук, листа свеж джоджен и листа магданоз. Добавят се сушени люти чушлета, посолява се и се счуква заедно. Може да се използват и пресни люти чушки. На финала се подкиселява с оцет в количество според това, за което ще се ползва този своеобразен народен дип за хляб, картофи и меса. Когато джанките вече са готови, те могат да бъдат подкиселител - богат на витамини и фибри.
А какво ще си поднесете със сос Лютика, зависи от вкуса ви. Гледайте рецептата и точните продукти във видеото по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ