Регистрация

Врачанска лютика - опикантени зеленини



Врачанска лютика - опикантени зеленини
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 2159

Пролетен лучен сос с джоджен и магданоз за хляб и месо.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Българската народна кухня пази тайни с много вкус, а сред най-шарените рецепти са тези за сос лютика. Според сезона и мястото съществуват над 50 вида лютика, като всяка от тях съдържа билки и пикантна нотка. Пролетна лютика от Врачанско показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Това е сос на едри парчета или сос за хляб и месо - в него можете да топнете парче питка или пък да го използвате, за да поръсите изпечени мръвки, картофи или риба. Врачанската лютика е на лучена основа, а от купичката се носят аромати на джоджен и магданоз. Пикантна е, за да отвори апетита и да има шанс да доведе до пълна наслада.

В голям хаван или басан се наситняват пресен лук, листа свеж джоджен и листа магданоз. Добавят се сушени люти чушлета, посолява се и се счуква заедно. Може да се използват и пресни люти чушки. На финала се подкиселява с оцет в количество според това, за което ще се ползва този своеобразен народен дип за хляб, картофи и меса. Когато джанките вече са готови, те могат да бъдат подкиселител - богат на витамини и фибри.

А какво ще си поднесете със сос Лютика, зависи от вкуса ви. Гледайте рецептата и точните продукти във видеото по-горе.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 10 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта