Гьоза - пирожки с телешка кайма
Дъмплинги с телешка кайма и азиатски подправки.
Необходими продукти:
- 250 г телешка кайма
- 1 неголяма глава лук
- няколко стръка пресен лук
- 2 с.л. соев сос
- 2 скилидки чесън
- 5-8 г корен джинджифил
- 1 с.л. олио (в оригиналната рецепта се използва сусамово олио, но можете да сложите и друг тип растителна мазнина по ваше желание)
- 1 ч.л. бял пипер (може и черен)
- 500 г готово тесто
- 1 жълтък
- олио за пържене
- кетчуп или барбекю сос за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Чесъна и лука наситнете, пресния лук нарежете на кръгчета, а джинджифила рендосайте.
2. Изсипете каймата в купа, добавете зеленчуците, соевия сос, мазнината и подправките и разбъркайте добре.
3. Премесете тестото, разточете го на кора с дебелина под 1 см. и с отвора на чаша или купичка изрежете от него кръгове.
4. В едната част на всеки кръг разпределете част от каймата, намажете външните ръбове с разбит жълтък с малко вода и прещипете. Натиснете с обратното на вилица, за да се запечата тестото добре. Трябва да се получат полумесеци.
5. Сгорещете мазнината и пържете гьозите на маслена баня. Вадете върху домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.
6. Сервирайет със сос за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ