Гъбена супа с масло и сметана
Супа с кладница и печурки в сметанов сос с масло и брашно.
Гъбените супи са френска кулинарна класика, но повечето народи по света приготвят свои варианти с месни видове гъби. В България най-комерсиални са печурката и кладницата, но страната ни разполага и с друг ядливи сортове гъби, които са доста вкусни и ароматни и също могат да влязат в апетитната домашна гъбена супа. А как да си я приготвите - с френска нотка - показва Миро в канала си Готвене за начинаещи.
За начало се наситняват лук и морков. В тенджера се разтопява масло на умерен огън и се задушават зеленчуците. През това време измитите гъби се нарязват на малки парченца. В тенджерата се добавя наситнен чесън и гъбите, поръсват се със сол. Огънят се засилва и след като гъбите пуснат водата си, се поръсват с 20-тина грама брашно. Разбърква се и се налива вряла вода или бульон от вид по избор. Оставя се да къкри на умерен огън под капак 20 минути. Следва да овкусите с мащерка, която носи уникален аромат на ястието, да допълните с черен пипер и още сол по желание, да налеете 150 мл сметана и да оставите да къкри още 10 минути.
А на финала имате нежна и питателна супа без месо. Колко гъста ще бъде, зависи от предпочитанието ви. За тези количества гъби и зеленчуци използвайте между 1,3 и 1,6 мл вода или бульон. Как да си приготвите апетитната вкусотия - гледайте във видеото на Миро по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ