Гъбена супа с картофи и сметана
Зеленчукова супа с картофени кубчета и запръжка от гъби и лук в масло.
Необходими продукти:
- 4 картофа
- 1,5-1,8 л вода
- 1 глава лук
- 150-200 г печурки
- 60 г масло
- 2 дафинови листа
- сол и пипер на вкус
- няколко стръка магданоз
- заквасена сметана за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на малки кубчета. Пуснете ги да се варят във водата заедно с дафиновите листа.
2. Лука обелете и наситнете.
3. Гъбите измийте хубаво и нарежете на полумесеци.
4. Сгорещете маслото и задушете в него лука. Щом започне да потъмнява, добавете гъбите и гответе докато омекнат. Овкусете със сол и пипер.
5. Изсипете запръжката в супата, когато картофите са почти готови. Оставете да ври до тяхното пълно омекване.
6. Ивадете дафиновите листа и опитайте супата на вкус. Ако е нужно, добавете още подправки.
7. Поднесете с любимия хляб, поръсете с наситнен магданоз и по желание добавете лъжичка заквасена сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ