Регистрация

Гръцка мусака с месо и патладжани

Гръцка мусака с месо и патладжани
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 4959

Византийска мусака с прясно мляко, пчена в глинено гърне.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 патладжана
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1 глава кромид лук
  • 3 скилидки чесън
  • 3 домата
  • 3-4 гъби печурки
  • 500 гр телешка кайма
  • сол
  • риган
  • ½ чаена лъжичка канела
  • 50 гр масло
  • 2 супени лъжици брашно
  • 400 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Нарязваме патладжаните на колелца, посоляваме ги и оставяме да се оцедят от  горчивия сок. След това ги изплакваме със студена вода, слагаме ги в намазнена тава, заливаме ги с малко олио и печем 30 минути при 200 градуса температура.

Лука и чесъна нарязваме и ги задушаваме в олио. Щом омекнат, прибавяме и нарязаните на кубчета домати. Задушаваме докато се сгъстят. След това прибавяме каймата и подправяме със сол, риган и канела на вкус.

В отделен съд приготвяме бял сос, като запържим брашното в маслото до златисто. После разреждаме с прясното мляко, посоляваме и оставяме да поври 3-4 минути.

В глинен съд слагаме каймата със зеленчуците, отгоре подреждаме патладжаните. Заливаме с белия сос и печем около 50 минути на 180 градуса.

Добър апетит!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта