Глутенов ориз с месо и зеленчуци
Ориз с гъби и наденички.
Необходими продукти:
- 250 г глутенов ориз
- 6 средни сушени гъби (разполовени или нарязани на четвъртинки)
- 1 връзка зелен лук, нарязан (за украса)
- 1 китайска наденичка или друг вид наденица по избор
- 2 - 3 скилидки чесън, нарязан
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. китайско вино за готвене
- 2 с.л. соев сос
- 2 ч.л. тъмен соев сос
- сусамово олио
- вода
Начин на приготвяне:
*За предпочитане, накиснете глутеновия ориз за цяла нощ в студена вода до омекване и отцедете преди готвене. Накиснете и гъбите в студена вода или поне 2 ч. преди готвене.
1. Сгорещете уока на умерен огън и добавете 1 с.л. олио.
2. Добавете чесъна и сотирайте докато усетите аромата.
3. Добавете гъбите и китайските наденички и разбъркайте за 3 - 4 мин.
4. Добавете глутеновия ориз и бъркайте още 3 мин.
5. Добавете китайското вино за готвене и соевия сос и бъркайте още 2 мин. След това добавете сусамовото олио.
6. Добавете тъмния соев сос, така че оризът да се покрие равномерно.
7. Изключете котлона и прехвърлете ориза в огнеупорен съд. Налейте вода, колкото да покрие ориза. Колкото повече вода сложите, толкова повече ще омекне оризът.
8. Покрийте с капак и сложете в уреда за варене на пара за 30 - 40 мин. Проверете ориза поне няколко пъти, за да не стане прекалено сух. Добавете още вода, ако се наложи.
9. Украсете със зелен лук и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ