Гигантска сарма с кайма и ориз
Руло от зелеви листа с плънка от месо и ориз.
Необходими продукти:
- 1 кг кайма
- 1 малка зелка
- 2 глави лук
- 3 яйца
- 120 г ориз
- сол, черен и червен пипер
- китка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Яйцата сварете. Зелевите листа отделете, махнете кочаните и кипнете в подсолена вода, колкото да омекнат. Можете да използвате кисело зеле, като в този случай не е необходимо да кипвате.
2. Ориза сварете ал денте и оставете докато изпари водата.
3. Застелете рогозка със стреч фолио и подредете върху него зелевите листа на няколко ката, така че хубаво да се застъпват.
4. Замесете каймата с наситнените лук и магданоз, добавете ориза и подправки на вкус. Плънката разпределете в едната част по дължина на зелевите листа.
5. Отгоре подредете варените яйца, нарязани на шайби и след това внимателно завийте с фолиото.
6. Прехвърлете внимателно сармата в добре намазнена тава, на дъното на която сте сипали и 50-тина мл. вода. Покапете отгоре с още мазнина.
7. Печете на 180 градуса за 1 час. Най-горните листа може да прегорят - махнете ги преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ