Италиански зелеви сарми
Сарми с кайма, ориз и домати.
Необходими продукти:
- 1 голяма глава зелено зеле
- 680 г кайма (говежда, телешка, свинска)
- 3/4 ч. ч. суров бял дългозърнест ориз
- 1 пакет масло, осолено и разтопено
- 1 връзка италиански магданоз, нарязан
- 1 глава жълт лук, нарязана на тънки колелца
- 1 яйце
- 4 скилидки чесън (или 4 кубчета замразен чесън)
- 2 ч. л. сол
- 2 ч. л. сос уорчестър
- 1 ч. л. черен пипер
- щипка лют червен пипер
- малко червен пипер
- 4 ч. ч. пилешки или телешки бульон
- 1 ч. ч. сок от консерва домати
- 1 консерва нарязани домати (800 г)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180°С.
2. Изрежете кочана на зелето хубаво и сложете зелката в дълбока чугунена тенджера с вода. Когато водата заври или се сгорещи, листата зеле ще паднат един по един. Трябват ви около 20 листа. Изрежете твърдата им част и заделете.
3. В голяма купа разбъркайте месото, ориза, разтопеното масло, магданоза, яйцето, чесъна, солта, соса уорчестър, пипера, лютия и сладкия червен пипер. Разбъркайте хубаво.
4. Вземете една шепа месо и направете на малко пънче. Сложете в зелевия лист и навийте на пакет, като подпъхнете краищата. Би трябвало да се получат 10-12 сарми и да ви останат 4-5 листа излишни.
5. В тенджера сложете малко листа от зелето на дъното. Сложете слой лук, добавете 1/2 от доматите. Подредете в редичка сармичките и подредете още няколко листа зеле, да попълнят празните места. Трябва да е добре уплътнено.
6. Прибавете още един слой зелеви листа, лук и останалата половина домати. Подредете и останалите сарми, като уплътнявате със зелеви листа.
7. Налейте бульона, колкото да покрие сармите. Сложете чашата доматен сок, покрийте с още зеле и сложете капака. Тенджерата не трябва да е пълна догоре, защото оризът ще се раздуе, а с него и сармите, така че оставете място.
8. За по-сигурно можете да сложите парче фолио под тенджерата, за да не тече във фурната.
9. Оставете да се пече един час и проверете. Притиснете зелето надолу и ако е сухо, добавете още бульон. Оставете да се готви още час.
10. Когато е готово, оставете да се охлади поне 1/2 час. Когато са горещи, не се усеща добре вкусът.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ