Вегетариански спагети по тибетски
Тибетска рецепта за люти спагети със зеленчуци и кисело мляко.
Необходими продукти:
- 450 г тибетски спагети или каватели (или обикновени спагети)
- 3 ч.ч. зеленчуци по избор (карфиол, моркови, зелен боб, салатен синап, картофи)
- 250 г спанак, измит и нарязан
- 1 ч.ч. лук, нарязан на кубчета
- 1 с.л. чесън, счукан
- 1 с.л. джинджифил, счукан
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. кимион на прах
- ½ ч.л. семена девесил
- 3 пресни чилита, нарязани на тънки ленти
- 1 дафинов лист
- 1 ч.ч. домата
- ½ ч.ч. кисело мляко
- 2 с.л. соев сос
- 2 ч.ч. зеленчуков бульон
- 2 с.л. синапено олио
- сол и пипер
- 1 с.л. кориандър, нарязан
Начин на приготвяне:
1. Сварете спагетите в подсолена вода до степен ал денте. Отцедете и изплакнете.
2. Сгорещете 2 с.л. синапено олио в тенджерка.
3. Прибавете лука и го запържете до леко покафеняване.
4. Прибавете куркумата, чесъна, джинджифила, кимиона на прах и чилитата.
5. Разбъркайте хубаво за 1 мин.
6. Сложете зеленчуците и пържете като разбърквате за около 5 мин.
7. Към зеленчуковата смес прибавете доматите, соевия сос, киселото мляко, бульона, семената девесил, дафиновия лист, сол и пипер на вкус и гответе до омекване на зеленчуците.
8. Прибавете спагетите и задушавайте още 5 мин. или до желаната гъстота на соса.
9. Накрая прибавете спанака и разбъркайте за около минута до омекване.
10. Украсете с нарязан кориандър.
11. Поднесете с хляб роти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ