Вегетарианска джамбалая
Вегетариански зеленчуков миш-маш.
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. зехтин
- 2 ч.ч. нарязан на кубчета жълт лук
- 1 ч.ч. сушен червен лук
- 1 ч.ч. нарязана на кубчета сладка чушка
- 1 ч.ч. нарязана на кубчета целина
- 2 ч.ч. нарязан на кубчета патладжан
- 1 ч.ч. нарязана на кубчета жълта тиква
- 1 ч.ч. нарязана на кубчета тиквичка
- 1 с.л. счукан чесън
- 2 с.л. настърган шалот
- 3 ч.ч. нарязани на кубчета домати или 2115 г консерва нарязани домати
- 1/2 ч.л. лют червен пипер
- 2 с.л. креолска подправка (без сол)
- 1/2 ч.л. сушена мащерка
- 3 сушени дафинови листа
- 4 ч.ч. дългозърнест ориз, изплакнат
- 1 ч.ч. доматено пюре
- 8 ч.ч. зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
1. Загрейте доматеното пюре в тенджерка на среден огън, като бъркате постоянно докато промени цвета си на тъмно-червен. Добавете малко зеленчуков бульон, за да деглазирате и разбъркайте с останалия бульон до хомогенна смес. Заделете.
2. Загрейте олио в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, шалота, сладките чушки и чесъна. Сотирайте до омекване и докато лукът стане полу-прозрачен. Добавете патладжана, тиквичките и мащерката. Гответе 5 мин. или до омекване на зеленчуците. Добавете креолската подправка, дафиновите листа и ориза. Разбъркайте хубаво и оставете да се готви още 5 мин. Добавете бульона, покрийте с капак и варете 35 мин.
3. Много е важно да не отваряте капака докато се готви. Настройте таймер и когато е готово, махнете от огъня и оставете с капак още 20 мин. Ще има доста течност останала, затова трябва да остане така, докато оризът се сготви на собствена пара.
4. Добавете сол и пипер на вкус и поднесете с чаша изстудена бира.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ