Вегански шоколадов кейк с авокадо
Авокадо, ванилия и разтопен шоколад овкусяват вашия десерт.
Необходими продукти:
За блата:
- 3 ч.ч. брашно
- 6 с.л. неподсладено какао на прах
- ½ ч.л. сол
- 2 ч.л. бакпулвер
- 2 ч.л. сода за хляб
- 2 ч.ч. захар на пясък
- ¼ ч.ч. олио
- ½ ч.ч. меко авокадо, добре смачкано (1 средно голямо авокадо)
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 2 с.л. лъжици бял оцет
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- ½ ч.ч. разтопен шоколад за готвене
За маслената глазура с авокадо:
- 220 г много зряло авокадо (около 2 малки до средни плода)
- 2 ч.л. лимонов сок
- 500 г пудра захар, пресята
- ½ ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С. Намажете дъното на две тавички с размери 20 см. или 22 см. с мазнина и поръсете с брашно. Оставете настрана.
2. Пресейте всички сухи съставки освен захарта. Оставете настрана.
3. Смесете в купа всички мокри съставки, включително и добре размачканото авокадо.
4. Прибавете захарта към мокрите съставки и разбъркайте добре.
5. Смесете мокрите и сухите съставки, разбийте ги с кухненска тел (на ръка) до получаването на гладка смес.
6. Излейте тестото в намазнените тавички. Запечете за 30 до 40 минути и проверете с клечка за зъби (трябва да излезе суха).
7. Оставете блатовете да поизстинат за 15 минути, след което ги извадете и оставете върху решетка да изстинат напълно, преди да ги намажете с глазурата.
8. Обелете и изчистете меките авокадота. Важно е да използвате възможно най-зрелите плодове, до които можете да се доберете. Ако тук-таме има кафеви места по плода, изрежете ги преди да добавите авокадото в купата на блендера.
9. Сложете авокадото в блендера. Добавете лимоновия сок и разбийте на средна скорост докато цвета му изсветлее леко и се получи гладка смес – около 2-3 минути.
10. Добавете пудра захарта постепенно като разбърквате всеки път. Прибавете и ваниловия ексракт и пуснете блендера докато се размеси с останалата част. Ако няма да използвате глазурата веднага, сложете я в хладилника (не се притеснявайте, няма да потъмнее!).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ