Бърза свежа салата с риба тон
Салата за отслабване и наяждане с пресни зеленчуци, консерва риба и нахут.
Свикнала съм след празнични гуляи да си правя леки храни, защото виждам, че бързо качените килограми могат да бъдат свалени също така скорострелно. За мен тази салата е вкусна и засищаща лека вечеря, след която не се чувствам подута или преяла, а същевременно съм се нахранила качествено. Важно е ястието да носи освен удоволствие на вкусовите рецептори и полезни вещества за тялото – така си гарантираме устойчив имунитет и красива визия. Затова препоръчвам салатката на дамите, които искат да се напапкат с изтъняваща талията вкусотийка или пък на мъжете, които желаят да изпият една ракийка.
Необходими продукти:
- 1 маруля
- 2 стръка пресен лук
- 2 стръка пресен чесън
- 1 краставица
- 40 зърна нахут от консерва
- 1 консерва риба тон (или друг вид риба по желание)
- пармезан по желание
За дресинга:
- сокът на един лимон (или балсамов оцет)
- студено пресован зехтин
- соев сос
- щипка млян кимион
Начин на приготвяне:
* Винаги накисвам купените зеленища (особено когато не са в сезон) в 2 литра вода с 1 ч.л. сода бикарбонат. След час нитратите са образували съединение и са напуснали салатата. Така тя наистина става от отровна – полезна. Когато използвате краставица, е добре да я обелите предварително и да отрежете капачетата преди накисване.
1. Измитите листа маруля наситнете или накъсайте в купа.
2. Краставицата нарежете на полумесеци.
3. Лука и чесъна наситнете.
3. Зрънцата нахут обелете, защото люспата никак не е приятна. Заделете ги.
4. Пригответе дресинга като смесите киселината със зехтина и соевия сос. Не се притеснявайте, че сместа не става еднородна – нормално е.
5. Размесете в купата марулята с лука, чесъна и краставицата и прехвърлете в индивидуални чинии.
6. Отгоре наредете по 20 или 10 зрънца нахут (зависи дали правите 2 порции за наяждане или 4 порции за предястие).
7. Залейте с дресинга.
8. Разпределете рибата върху салатата, по желание сложете малко люспи пармезан и сте готови да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ